Blog

Πώς να καθαρίσετε τη μοτοσικλέτα σας στο σπίτι

Είστε νέοι ιδιοκτήτες μοτοσικλετών ή απλά θέλετε να φροντίσετε καλύτερα τη μηχανή σας; Ο, σε βάθος, οδηγός της SIMONIZ για τον καθαρισμό και τη συντήρηση μοτοσικλετών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μηχάνημά σας στην καλύτερη δυνατή εμφάνιση.

Από τον καθημερινό καθαρισμό έως τις προηγμένες λεπτομέρειες, καλύπτει τα βασικά για τον καθαρισμό μιας μοτοσικλέτας στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων που θα χρειαστείτε και των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε τη μοτοσικλέτα σας

Ο καθαρισμός μιας μοτοσικλέτας δεν διαφέρει πολύ από το πλύσιμο ενός αυτοκινήτου, οπότε πιθανότατα έχετε ήδη τα εργαλεία που χρειάζεστε για τη δουλειά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που είναι χρήσιμο να έχετε κατά τον καθαρισμό της μηχανής σας, οπότε ρίξτε μια ματιά στην πλήρη λίστα των προτεινόμενων εργαλείων παρακάτω:

 • Πιεστικό καθαρισμού ή εύκαμπτος σωλήνας
 • Ένα σετ βούρτσες για τον καθαρισμό των τροχών και της αλυσίδας
 • Σφουγγάρι ή γάντι πλύσης
 • Δύο υφάσματα μικροϊνών (για ξήρανση)
 • Δύο κάδοι (για πλύσιμο με δύο κουβάδες)
 • Βάση / Σταντ (προαιρετικό, αλλά χρήσιμο εάν το ποδήλατό σας δεν έχει κεντρική βάση)
 • Ένα στεγνωτικό μηχάνημα (προαιρετικό, αλλά λαμπρή βοήθεια για το στέγνωμα της μοτοσικλέτας σας)

 

Εκτός από αυτά τα εργαλεία, θα χρειαστείτε επίσης τα κατάλληλα προϊόντα για να διατηρήσετε τη μοτοσικλέτα σας σε υψηλά πρότυπα. Ιδού τι προτείνουμε:

 • Καλής ποιότητας σαμπουάν
 • Κερί βαφής
 • Ισχυρό καθαριστικό τροχών
 • Κρέμα προστασίας δέρματος
 • Καθαριστικό Αποκατάστασης Μαύρων πλαστικών και διακοσμητικών

 

Πώς να πλύνετε μια μοτοσικλέτα

Το πλύσιμο μιας μοτοσικλέτας είναι εύκολο, αλλά για τα καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα:

 1. Ξεκινήστε αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη βρωμιά με ένα πιεστικό ή σωλήνα. Πλύνετε καλά το ποδήλατο, αλλά προσέξτε να μην κατευθύνετε το νερό από το πιεστικό σε ρουλεμάν ή συνδετήρες.
 2. Γεμίστε δύο κουβάδες με ζεστό νερό και ανακατέψτε το σαμπουάν σε ένα από αυτά. Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή ένα γάντι πλυσίματος, δώστε στη μηχανή έναν ολοκληρωτικό καθαρισμό, δουλεύοντας από πάνω προς τα κάτω με κυκλικές κινήσεις. Όταν πρέπει να αναπληρώσετε το σφουγγάρι σας, χρησιμοποιήστε τον δεύτερο κάδο για να μην μολύνετε το σαπουνόνερο.
 3. Ο καθαρισμός των τροχών είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο πλύσιμο μιας μηχανής. Βοηθά η χρήση μιας βάσης πίσω τροχών, έτσι ώστε οι τροχοί να μπορούν ακόμα να περιστρέφονται όταν είναι πάνω από το έδαφος. Χρησιμοποιήστε ένα σετ βούρτσες καθαρισμού με μαλακό τρίχωμα για να μπείτε σε αυτές τις δυσπρόσιτες περιοχές. Ένα προϊόν όπως το Simoniz Wheel Cleaner μπορεί να κάνει λεπτομερή δουλειά αφαίρεσης λεκέδων και σκόνης φρένων.
 4. Από εκεί, θα πρέπει να ξεπλύνετε ξανά τη μοτοσικλέτα, φροντίζοντας να μην υπάρχουν υπολείμματα καθαρισμού.
 5. Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να στεγνώσετε τη μηχανή σας. Θα θέλετε να είστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς εδώ για να αποφύγετε την εμφάνιση σκουριάς. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι στεγνά υφάσματα μικροϊνών για να στεγνώσετε όλες τις επιφάνειες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό στεγνωτήριο, το οποίο θα κάνει τη δουλειά ευκολότερη και εγγυάται ότι δεν θα απομείνει υγρασία.

Και αυτό είναι, η μηχανή σας είναι καθαρή και απαλλαγμένη από επιβλαβείς οδικές αποθέσεις, όπως αλάτι και άμμο. Θα μπορούσατε να την αφήσετε τώρα, έτοιμη για την επόμενη βόλτα σας, αλλά αν θέλετε να κάνετε μια πραγματικά εμπεριστατωμένη δουλειά, θα σας συνιστούσαμε να εφαρμόσετε ακόμα πιο λεπτομερή καθαρισμό και συντήρηση για τη μηχανή σας, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Λεπτομερής συντήρηση της μοτοσικλέτας σας

Το πλύσιμο είναι μόνο η αρχή της ρουτίνας συντήρησης του ποδηλάτου σας. Υπάρχουν πολλές άλλες εργασίες σε λεπτομέρεια, που θα εγγυηθούν επαγγελματικά αποτελέσματα, ωστόσο χρειάζεται να τις κάνετε μόνο μερικές φορές το χρόνο.

 • Προετοιμάστε το κάθισμα – εάν το ποδήλατό σας έχει δερμάτινο κάθισμα, θα πρέπει να το συντηρήσετε με μια κρέμα προστασίας δέρματος καλής ποιότητας. Αυτό όχι μόνο καθαρίζει το υλικό αλλά εμποδίζει το στέγνωμα και το σπάσιμο. Εφαρμόστε μερικές σταγόνες από Simoniz Leather Protection Cream στο κάθισμα της μοτοσικλέτας σας και δουλέψτε το με ένα στεγνό πανί μικροϊνών.
 • Κερώστε τη βαφή – η εφαρμογή κεριού είναι ο τέλειος τρόπος για να διατηρήσετε το φινίρισμα από το πλύσιμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προστατεύει επίσης από τη διάβρωση και σχηματίζει μια μεμβράνη στις επιφάνειες που είναι ανθεκτική στη σκουριά. Το Simoniz QuickShine Detailer εφαρμόζεται γρήγορα και θα δώσει άμεση προστασία και λάμψη.
 • Καθαρίστε την αλυσίδα – αν έχετε βάση για τροχούς, αξίζει τον κόπο να καθαρίσετε και να διατηρήσετε την αλυσίδα της μοτοσικλέτας σας. Απλώς σηκώστε τον πίσω τροχό από το έδαφος, ώστε να μπορείτε να περιστρέψετε τον τροχό και να ψεκάσετε ένα ειδικό καθαριστικό απευθείας στην αλυσίδα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να καθαρίσετε τις αλυσίδες καθώς περνούν, πριν εφαρμόσετε ένα λιπαντικό υψηλής ποιότητας.
 • Επαναφέρετε τη μαύρη πλαστική επένδυση – εάν η μοτοσικλέτα σας έχει μαύρη πλαστική επένδυση (που βρίσκεται συνήθως στους λασπωτήρες ή καλύπτει μέρη του κινητήρα) μπορεί να διαπιστώσετε ότι ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα της έκθεσης στα μέρη της μηχανής. Το Simoniz Back to Black Tire and Trim είναι ιδανικό για την αποκατάσταση ξεθωριασμένων πλαστικών, ώστε να μπορείτε να διατηρείτε κάθε εκατοστό του μηχανήματός σας σαν καινούργιο.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε μια μοτοσικλέτα;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πότε πρέπει να καθαρίσετε τη μηχανή σας, αλλά οι παρακάτω οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε πρέπει να γίνουν διαφορετικές εργασίες συντήρησης.

 • Πλύσιμο, Ξέπλυμα και Στέγνωμα με πιεστικό – ιδανικά μετά από κάθε βόλτα το χειμώνα για να αφαιρέσετε αλάτι και αποθέσεις από το δρόμο
 • Βασικό πλύσιμο με σαμπουάν – 1-2 εβδομάδες ή μετά από κάθε βόλτα το χειμώνα / μετά από βόλτα σε υγρό περιβάλλον
 • Εφαρμογή κεριού – 2-3 φορές το χρόνο, κατά προτίμηση μία φορά την άνοιξη και ξανά πριν το φθινόπωρο
 • Περιποίηση δέρματος – 1-2 φορές το μήνα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι
 • Συντήρηση αλυσίδας – κατά προτίμηση κάθε φορά που πλένετε το ποδήλατό σας
 • Συντήρηση πλαστικού και χρωμίου – μία φορά το χρόνο ή όταν παρατηρείτε σημάδια ή ξεθώριασμα

Έξτρα Συμβουλές για τον ειδικό καθαρισμό μοτοσικλετών

 • Πλένετε, κερώνετε και διατηρείτε τη μοτοσικλέτα σας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Με αυτόν τον τρόπο το ποδήλατο δεν θα στεγνώσει και αφήσει υπολείμματα καθώς είστε στα μισά της δουλειάς.
 • Χρησιμοποιήστε polish μόνο όταν το ποδήλατό σας έχει μικρές γρατζουνιές ή σημάδια στροβιλισμού. Το polish αφαιρεί το προστατευτικό στρώμα του χρώματος, οπότε πρέπει να εφαρμόζετε ένα στρώμα κεριού κάθε φορά που γυαλίζετε το αμάξωμα.
 • Εφαρμόστε προστατευτικό σκουριάς σε εκτεθειμένα μέρη του ποδηλάτου σας για να σταματήσετε τη διάβρωση.
 • Προτείνουμε χρήση στεγνωτήρα αέρα για τη μοτοσικλέτα σας. Αυτό καθιστά το στέγνωμα της βαφής, του κινητήρα και του ψυγείου γρήγορα, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν μένει υγρασία.Ο καθαρισμός και η συντήρηση της μοτοσικλέτας σας αποτελεί κοπιαστική εργασία και συνάμα αγαπημένη, αλλά η Simoniz κάνει τη σκληρή δουλειά για να αποκαταστήσει τη λάμψη της μηχανής σας. Για να περιηγηθείτε στην πλήρη γκάμα προϊόντων συντήρησης και καθαρισμού της Simoniz, επισκεφθείτε την σελίδα της στο FLUXOTIC σήμερα.

 

Πηγή: SIMONIZ